Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Βιταμίνη Β6 – Πυριδοξίνη


Θρεπτικό συστατικό απαραίτητο στα ζώα και στους μικροοργανισμούς, υδατοδιαλυτή και μέλος του συμπλέγματος Β. Απομονώθηκε σαν καθαρή μορφή βιταμίνης το 1938, βρίσκεται δε σε 3 μορφές γνωστές με τις ονομασίες πυριδοξίνη , πυριδοξαμίνη και πυριδοξάλη. Η φωσφορική πυριδοξάλη αποτελεί σημαντικό συνένζυμο στις αντιδράσεις τρανσαμίνωσης, αποκαρβοξυλίωσης ή απαμίνωσης των αμινοξέων. Για παράδειγμα συμμετέχει στην αποκαρβοξυλίωση της 5-υδροξυ-τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη, της ιστιδίνης σε ισταμίνη και της l-dopa σε ντοπαμίνη. Εξάλλου, με αντιδράσεις τρανσαμίνωσης, στις οποίες συμμετέχει η φωσφορική πυριδοξάλη, ο οργανισμός προμηθεύεται τα μη απαραίτητα αμινοξέα.

 Κοινός μηχανισμός σε όλες τις αντιδράσεις που συμμετέχει, είναι ο σχηματισμός ενός ενδιάμεσου προϊόντος μεταξύ του υποστρώματος του αμινοξέος και της φωσφορικής πυριδοξάλης, που ονομάζεται βάση Schiff. Λειτουργεί στο σχηματισμό των αμινοξέων και υπεισέρχεται σε ορισμένες διαδικασίες μεταβολισμού των λιπών και των υδατανθράκων. Απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Απαραίτητη για τη δημιουργία αντισωμάτων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμμετέχει, επίσης, στη βιοσύνθεση των πορφυρινών. Βρίσκεται στα περισσότερα φυτά και τα ζώα γι αυτό σπάνια παρατηρείται αβιταμίνωση Β6 στον άνθρωπο. Βρίσκεται κυρίως στο γάλα, το κρέας και τα δημητριακά. Έλλειψη της βιταμίνης Β6 προκαλεί νευρολογικές διαταραχές , δερματίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Η έλλειψη πυριδοξίνης έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αναιμίας και βλαβών στο δέρμα και τους βλεννογόνους, όπως σμηγματόρροια. Ενδέχεται να εμφανιστούν και νευρολογικές βλάβες, όπως επιληπτικοί σπασμοί σε βρέφη, οφειλόμενοι σε διαταραχές του σχηματισμού του γ-αμινοβουτυρικού οξέος στον εγκέφαλο. Η έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να επηρεάσει επίσης την ενδογενή σύνθεση του αμιδίου του νικοτινικού οξέος (βιταμίνη Β3) από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. 

Η προκύπτουσα αύξηση της απέκκρισης του ξανθουρενικού οξέος (παραγώγου της τρυπτοφάνης) στα ούρα είναι χρήσιμη για τη διάγνωση της υποβιταμίνωσης. Στα βρέφη η νευρολογική διαταραχή εκδηλώνεται με διάφορους σπασμούς και συμβαίνει όταν τρέφονται με υποκατάστατα ανθρώπινου γάλακτος . Όμως ελέγχεται αμέσως με τη χορήγηση μικρής ποσότητας βιταμίνης. Πρόσφατα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπεροξαλουρίας, με πολύ καλά αποτελέσματα. Η λήψη ισονιαζίδης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φυματίωσης, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτωματολογία έλλειψης πυριδοξίνης, καθώς το φάρμακο αντιδρά με τη βιταμίνη και επιταχύνει την αποβολή της με τα ούρα. Η εξωγενής χορήγηση της βιταμίνης αναστρέφει τα συμπτώματα αυτά.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης B6 στα 100γρ. περιέχουν:
Φύτρο σταριού
4,0mg
Πίτουρο σταριού
2,5mg
Σόγια
2,0mg
Σολομός
1,9mg
Μπανάνες
1,2mg
Ζύμη με μαγιά
1,0mg
Σαρδέλες
1,0mg

Με λίγα λόγια:

Λειτουργία: Μεταβολισμός των λευκωμάτων και σύνθεση των οξέων της χολής. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας, βοηθά τα κύτταρα να εξειδικευτούν σε κάποιες λειτουργίες.

Συμπτώματα έλλειψης: Δερματικά προβλήματα, πληγωμένες άκρες των χειλίων, εντερικές διαταραχές, κόπωση, ατονία και ευαισθησία στις μολύνσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, έλλειψη σιδήρου.
Κίνδυνοι υπερδοσολογίας: Η Β6 είναι σχετικά ακίνδυνη από πλευράς δηλητηρίασης. Μόνο όταν η δόση ξεπεράσει τα 2γραμμ. Ημερησίως μπορεί να παρουσιαστούν σοβαρές κινητικές δυσκολίες και βλάβες των νεύρων.
Αντοχή: Η βιταμίνη Β6 δεν αντέχει ούτε στην υψηλή θερμοκρασία ούτε στο φώς. Σε κανονική διαδικασία ψησιμάτος των τροφίμων χάνεται περίπου το 40%.
Σημαντικό: Όσοι βρίσκουν νόστιμο το ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως, είναι σε πλεονεκτική θέση. Το αλεύρι αυτό χάνει το 85% της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Β6 κατά την επεξεργασία του ώστε να γίνει άσπρο.
Συμβουλή: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά και εμφανίζουν κατάθλιψη ίσως υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης Β6.

Βιτ. B6 ή πυριδοξίνη
Πηγές
Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά
Που βοηθά
Μεταβολισμός λιπών και πρωτεϊνών, σχηματισμός αιμοσφαιρίνης
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Νεφρολιθίαση, νευρικές παθήσεις, σπασμοί, γαστρεντερικές διαταραχές
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις
Τοξική σε μεγάλες δόσεις


ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου