Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή (ΣΗΠ)


Για κάθε βιταμίνη έχει καθιερωθεί η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, που αφορά το ποσό της βιταμίνης που είναι δέον να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της τροφής. Το ποσό αυτό είναι δυνατόν να διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Σε παθολογικές καταστάσεις ή στην κύηση τα ποσά αυτά ενδέχεται να είναι αυξημένα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ισορροπημένη δίαιτα, που περιλαμβάνει όλες τις βασικές κατηγορίες των τροφίμων, καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για όλες τις βιταμίνες, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σπάνια υπάρχει ανάγκη εξωγενούς χορήγησης βιταμινών και αυτή προϋποθέτει την αναγνώριση κλινικών ή εργαστηριακών συμπτωμάτων στέρησης ή την πιθανολόγηση ενδεχόμενης στέρησης (π.χ. προληπτική χορήγηση φυλλικού οξέος κατά την κύηση).

 Οι βιταμίνες αποτελούν τα σκευάσματα που συνταγογραφούνται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη (π.χ. για «ενίσχυση» της σωματικής ευεξίας). Όπου το περιεχόμενο σε βιταμίνες ή ανόργανα συστατικά αναφέρεται στην ετικέτα, δίνεται ως ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής (Recommended Dietary Allowance, RDA) παρά ως η ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη, και ρυθμίζεται από τον νόμο τροφίμων της ΕΕ. 

Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένη ποσότητα για την καλή λειτουργία των σημαντικών μεταβολικών αντιδράσεων στο σώμα και τη διατήρηση της σωματικής υγείας. Για τον λόγο αυτό, τα συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψής τους τίθενται υψηλότερα από τη μέση απαίτηση του πληθυσμού, προκειμένου να αποτραπούν οποιεσδήποτε περιπτώσεις ανεπάρκειας. H RDA είναι η μέση καθημερινή πρόσληψη, που καλύπτει τις θρεπτικές απαιτήσεις σχεδόν όλων των υγιών ενηλίκων. Όπως με τις ενδεικτικές ημερήσιες προσλήψεις, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα ποσά πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά∙ αντιπροσωπεύουν τη μέση πρόσληψη για μια ευρύτερη χρονική περίοδο (Πίνακας 2).


ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου